sunnuntai 14. toukokuuta 2017







Ota vastaan kasvava Kuopio ja huolehdi lapsista ja nuorista.

Kirjoiteltiin ystäväni Hannan ja  Saaristokaupungin pientenlasten vanhempien kanssa ajatuksia lasten tulevaisuudesta kouluja ajatellen....
 

Saaristokaupungin lasten vanhemmat ovat huolissaan alueen päiväkoti- ja koulutilojen riittämättömyydestä. Useat perheet ovat valinneet asuinpaikkansa tietyin perustein, lähellä olevan päiväkodin ja koulun vuoksi. Saaristokaupunkiin rakennetaan uusia asuntoja ja alueelle muuttaa jatkuvasti uusia lapsiperheitä, mutta päiväkoti- ja esikoulupaikkoja on huomattavasti vähemmän kuin niiden tarvitsijoita. Myös koulujen tilat ovat jo nyt aivan täynnä. Vuosittain oppimisen lautakunnassa tehdään väliaikaisia ja usein huonojakin ratkaisuja koululaisia ajatellen. Hätäratkaisut on loputtava ja työtä pitää tehdä suunnitelmallisemmin ja ajoissa. Kuopion kaupungin päättäjillä on tiedossa Saaristokaupungin sekä koko Kuopion kaupungin lapsimäärän kasvu. Katri Hiltunen asuntotoimen johtaja perustelee huonoa toistuvaa päätöksentekoa sillä, että näin on muuallakin. ( SS 11.5.2017)

Tammikuussa perheet hakivat esikoulupaikkoja. Toukokuussa iso joukko lasten vanhempia sai kirjeen, että Saaristokaupungissa on esikouluun ilmoittautuneita lapsia 76 enemmän, kuin esiopetuspaikkoja. Näiden perheiden lapsille tarjottiin vaihtoehdoiksi metsäesikoulua, yksityisiä päiväkoteja tai kuljettamista muihin kaupunginosien esikouluihin. Perheiden olisi pitänyt vastata, mihin vaihtoehtoiseen esikoulupaikkaan he lapsensa toivovat, jo viikon kuluttua kirjeen saamisesta. Kirjeessä ei ollut mitään tietoa siitä, millaisia esitetyt esikoulupaikat ja niiden järjestelyt käytännössä ovat. Osa perheistä ei ole edes päätöstä esikoulupaikasta saanut. Näin ollen uudet kuopiolaiset lapsiperheet ovat soitelleet esikoulujen perään. Lisääkö tämä Kuopion vetovoimaa? Varhaiskasvatuspalvelujohtaja Juha Parkkisenniemi voivottelee aluetta hankalaksi ( SS 11.5.2017)  ”ainahan olisi parempi, jos hoitopaikat olisivat lähellä…” kommentoi Parkkisenniemi savon Sanomissa.
Uppo-Nallen päiväkodin läheisyyteen keksittiin nopeasti hienolta kuulostava metsäesikouluratkaisu. Huono ajatus monellekin perheelle  ja  tämän tulisi olla vaihtoehto perheille, jos he sitä suunnitellusti toivovat. Puun polttaminen pientulisijoissa tuottaa päästöjä ilmaan ja tämä extreme-esikoulu vaatii rahaa oikeanlaiseen sääolosuhteiden vaativaan varusteluun ja aikaa pyykkäämiselle. Suuri huolenaihe on myös lasten altistuminen sekä kodassa, että sen lähiympäristössä näille pienhiukkaspäästöille. Merkillinen asia, mutta sitä ei ole Suomessa mitenkään laissa säädetty. Puunpoltosta vapautuu pienhiukkasia, jotka koostuvatkin pääasiassa hiilestä, sekä kaasuista tiivistyneistä ärsyttävistä ja  syöpävaarallisista hiilivedyistä. Osa hiilivedyistä on helposti höyrystyviä , ne haisevat pahalle ja ärsyttävät hengitysteitä jo pienissä pitoisuuksissa. Tässä kohtaa metsäesikoulu on huono vaihtoehto sen riittämättömän ja äkkipikaisen suunnittelun ja informaation ja päästöjen tutkimattomuuden vuoksi.
Saaristokaupunkiin on järjestettävä riittävät päivähoito- ja esikoulutilat kesän aikana ja tulevaisuudessa. Uppo-Nallen päiväkodin vanhempaintoimikunta vaatii viipaleen rakentamista tuleville esikoululaisille. Lisäksi vaaditaan järkevää suunnittelua kaupungin päättäjiltä tulevaisuuden koulutiloista.  Varhaiskasvatus- ja perusopetuspalvelut on järjestettävä lapsille ja nuorille heidän omalla asuinalueellaan. Lähikouluperiaatetta tulee kunnioittaa.
Kun näin tehdään mahdollistetaan lapsiperheille hyvä ja toimiva arki ja lisätään kaupungin vetovoimaa.

maanantai 1. toukokuuta 2017

Nyt on punalippujen aikaa ja juhlaa

Vappu, 🎉
Tuo niin odotettu juhla. Tätä juhlaa ei sää pilaa. Se on opiskelijoiden ja työväenjuhla. Sen struktuuri on aina lähes sama. Aattona pidetään naamiaisia, kutsutaan ystäviä kylään, juodaan kuohuvaa, syödään nakkeja ja perunasalaattia. Vappupäivänä puheita pidetään kaikilla toreilla ja mahdollisilla aukioilla.
Tänä vuonna puheiden sisältö todennäköisesti koskee kansainvälisyyttä ja perusturvaa ja hyvinvointia. Nämä asiat kun puhuttavat eniten tällä hetkellä suomalaista työntekijää.
Kamppailin itse kovasti ajatusteni kanssa, että mistä minä puhuisin. Koulutus, työ, lapsiperheet, sote, Suomi-100, maahanmuutto vai kaupunkini vetovoimaisuus ja yrittäjyys?
Jos palataan työelämän hyvinvoinnin alkujuurille, ei pidä unohtaa, että ay - liikkeet ovat työntekijöiden/työnantajan turva. Ammattiyhdistysten vaikutusta suomalaiseen työntekoon pitäisi nostaa korkeammalle sijalle ja arvostaa.
Koulutuksen reformi ja miljoonaleikkaukset toisella asteella, repivät pahasti motivaatiota nuorten lähteä edes opiskelemaan, kun laadullista opetusta ei voi saada. Opintojen jälkeen, on nyt viimeistään 100-vuotisessa Suomessa saatava turvattu työpaikka ja riittävän hyvä palkka, jolla voi elää onnellista arkea.
Terveydenhuolto pitää olla kaikkien saatavilla ja riittävän lähellä, ja asumiskustannukset on oltava riittävän pienet.
Vihapuheet ja rasismi on kitkettävä. Kun me suomalaiset hyväksymme maahanmuuton ja otamme avoimesti vastaan turvapaikanhakijat, ei se ole pois isänmaallisuudesta. Päinvastoin, se kertoo vahvasta isänmaallisuudesta ja vahvasta suomalaisesta identiteetistä, jota ei uhkaa kukaan, eikä mikään. Me voimme siis oppia paljon hyvää maahanmuuttajista, heidän tavoistaan, kulttuurista, ja historiasta samaan aikaan, kun me jokainen autamme heitä integroitumaan yhteiskuntaamme. Näytä avoimesti Suomi-100 juhlan kunniaksi olevasi vahva suomalainen , aito ja ymmärtäväinen. Ole ylpeä kaikesta suomalaisesta. Ole kiitollinen kaikista omista saavutuksistasi ja työstäsi, jonka sinä olet tehnyt. Kulje ylpeänä kantaen isänmaanlippua tänäkin vappuna. Eläköön ihminen ja hurraa suomalainen työ, hyvinvointi ja suvaitsevaisuus. Happy 1st of May. 🌷🌷

  Inkluusio ja resurssien puute   Mediassa ja eri opettajien foorumeilla   puhutaan jatkuvasti oppilashuollon puutteista ja yhä huonommi...