sunnuntai 28. elokuuta 2022

 

Inflaatio iskee ,

Huoltovarmuus,

Sisäinen turvallisuuskysymys

 

Hinnat nousevat raketin lailla arkisissa jokapäiväisissä tarvikkeissa. Nousussa ovat ruuan lisäksi paikallislinja- ja autoliikenne, langattoman puhelinverkon palvelut ja suurimpana sähkön nousu. Energian hinnan laskua ei ole odotettavissa ja tämä aiheuttaa asumiskustannusten nousua etenkin vuokra-asujien kohdalla.

Olemme joutuneet heräämään uuteen todellisuuteen korona pandemian jälkeen Euroopassa vallitsevan sodan keskellä, jossa vakiintuneet käsitykset karisevat pois ja meille jää vain mielikuvia koronaa ja sotaa edeltävästä yhteiskunnasta.

Ukrainan sodan syttymisellä on ollut kiihdyttävä vaikutus inflaatioon ja huomattava taloudellinen merkitys myös meille Suomessa. Huoltovarmuus on koetuksella niin maatalousyrittäjien kuin logistiikka alan näkökulmasta.

Inflaatio on kasvanut ja kiihtynyt suurta vauhtia lähes kaksinkertaiseksi. Laskennallisesti eniten rahaa talouksilla kuluu ruokaan tällä hetkellä. Ruoan hinnan nousu osuu köyhimpiin, pienituloisiin, opiskelijoihin ja eläkeläisiin kipeimmin. Pienituloisimpien palkasta ei raha riitä ruokaan, asumiseen ja lääkkeisiin.

Hinnat nousevat rajusti, eivätkä kaikki voi edes omilla kulutusvalinnoilla vaikuttaa siihen, miten se iskee omaan lompakkoon. Kukaan ei siis voi välttää kokonaan hintojen nousua, vaikka se osalle ihmisistä nykyteknologian laskureilla on osittain mahdollista.

Vaikka sotaa ei Suomessa käydä, on se myös sisäinen turvallisuuskysymys meillä täällä Pohjois-Savossa ja siksi on syytä pohtia, miten huoltovarmuus turvataan alueellamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

  Inkluusio ja resurssien puute   Mediassa ja eri opettajien foorumeilla   puhutaan jatkuvasti oppilashuollon puutteista ja yhä huonommi...