sunnuntai 10. tammikuuta 2021

 

 

    Lapsia ja nuoria uhkaa vihapuheet ja vääristely

Esiopetuksen ja peruskoulun roolia pitää vahvistaa somekouluttajana. Se ei enää voi yksin jäädä vanhempien ja perheen velvollisuudeksi. Kännykkä ja erilaiset sovellukset kun ovat käytössä jo esikouluikäisillä. Peruskoulun rooli on määritelty hyvin selkeästi. Perusopetuksen pitää tukea oppilaiden kasvua ihmisinä ja yhteiskunnan jäseninä, sekä opettaa tarpeellisia tietoja ja taitoja.

Lapsia ja nuoria uhkaa vihapuheiden, rasismin ja valheidenmaailma tänä päivänä.  Valheita levittää sosiaalinen media , face, twitter ja snapchat.

 Ne ovat helppoja kanavia ottaa kantaa ja kirjoittaa mielipide asiaan, kuin asiaan.  Somessa on helppo tuoda mielipiteet heti julki, ja liian usein vailla mitään tietopohjaa tai osaamista. Mikä uhkaa nuoria enemmän, kuin sosiaalisen median vääristellyt tosiasiat.

Syyttömien maalittaminen on myös lisääntynyt. Lisääntynyt negatiivinen sävy somessa on näkyvää. Positiivista keskustelua ei enää tahdo löytää. Vihapuheet ovat ottaneet vallan lasten ja nuorten joukossa, johon some antaa helpon alustan jakaa niitä.

Valheita jaetaan eteenpäin, sillä se saattaa tukea omaa käsitystä asiasta. Someviidakossa on vaikeampi ymmärtää ympäröivää yhteiskuntaa, kun kollektiivisia valheita ja vihantunteita jaetaan isolle joukolle ja tunteista tulee väärennetysti omakohtaisia. Erilaiset vähemmistöt saavat äänensä kuulumaan paremmin, kuin hiljainen enemmistö. Huolestuttavaa on, että sitä huutavaa vähemmistöä kuunnellaan jatkuvasti enemmän. Vaarana on, että vastaus voi löytyä ääriliikkeistä tai salaliittoteorioista jo hyvin varhaisella iällä.

Tässä ajassa tarvitaan enemmän kykyä nähdä hyvää ihmisten tekemisessä ja kyky etsiä ratkaisuja ja me tarvitsemme suunnan muutoksen lapsillemme ja nuorillemme. 

Peruskoulu tarvitsee tulevaisuudessa somekäyttäytymiseen järjestelmällistä ja ajantasalla olevaa opetusta lapsille. Opetusta, jossa askel askeleelta osallistutaan somen välityksellä asiallisesti julkiseen keskusteluun, uutisiin ja valtiovallan toimintaan ja muiden mielipiteisiin ilman propagandaa ja populismia. Tuhoon syöksyvää yhteiskunnallista ilmapiiriä voi saada puhtaammaksi oppien kautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

  Inkluusio ja resurssien puute   Mediassa ja eri opettajien foorumeilla   puhutaan jatkuvasti oppilashuollon puutteista ja yhä huonommi...