keskiviikko 7. maaliskuuta 2018





Maakuntauudistus ja sote on poliittista valtapeliä kansalaisten kustannuksella
 
Sote -ja maakuntauudistusta on kritisoinut moni kansanedustaja, dosentti, professori ja jopa (KHO) eli  korkein hallinto oikeus. Se on meidän oikeusvaltion korkein tulkitseva elin. Mutta edes KHO:n tulkinnat maakunnan ja soten ristiriidoista ei pysäytä, tai anna edes aihetta hallitukselle tarkastella asioita ilman kiireitä.  Näin voidaan tulkita tämän olevan  valtapeliä, johon kytketään mukaan maakuntauudistus. Hallitukselle on selkeästi tärkeämpää sote-järjetelmän läpivieminen kuin soten oikeudellinen perusta, jossa ihminen on keskiössä ja lakimuutokset turvaavat potilaan oikeuksia.  Tästä esimerkkinä kertoo hallituksen kieltäytyminen  EU:n oikeudellisesta arviosta. EU-komission tulisi tarkastaa sotelainsäädännön lakipaketti. Siinä tarkastellaan maakuntien liikelaitosten asemaa siitä, voivatko liikelaitokset saada toimiessaan EU-säädöksissä kiellettyä valtion tukea, jolla tarkoitetaan verotusoikeuksia ja konkurssioikeuksia. 
 Tarkastelu ei  näytä kestävän päivän valoa. Harkimo (kok.) kirjoitti perjantaina IL blogissaan, kuinka tuntuu vaikealta painaa kyllä nappia, uudistuksen kohdalla. Jan vapaavuori  (kok)ja Lepomäki  (kok) ovat kriittisesti suhtautuneet uudistukseen jo pitkään, nyt vaan löytyi tuo tyttö Elina, joka uskalsi huutaa, ettei keisarilla ole vaatteita.
 Terveysmarkkinat muuttuvat. Jotain kertoo sote  –ja maakuntauudistuksesta  ja sen ongelmista myös se, että kuntalaiset tajuavat yksityisten yritysten vallan kasvuun terveydenhuollon puolella. Markkinoille pääsee myös ylikansalliset bisnesjätit. Yritysostoja tehdään jo kieli pitkällä.. Mutta tullaanko ajatelleeksi minne verorahat päätyvät? Pahin skenaario on lähellä, terveydenhuollon yksityistäminen, kalliiden pakkovakuutusten osto ja ulkomaisten firmojen maksamatta jätetyt verot, jotka virtaavat veroparatiiseihin.
Sosiaali -ja terveyspuoli kaipaa reformia, mutta tähän on keinotekoisesti nyt liitetty maakuntauudistus. Valinnanvapaus on otettu käyttöön ja seuraamukset nähdään tulevaisuudessa. Jos kustannukset kasvavat,   pystyykö julkinen valta varmistamaan, että eriarvoisuus ei ihmisten peruspalveluissa kasva?
Uudet sote-rakennesuunnitelmat kuitenkin antavat mahdollisuuden määrätietoiselle kehitystyölle perusturvan ja terveyden osalta.  Asiantuntijoiden ja virkamiesten työ on arvokasta ja he ovat hioneet tarkoin uudistuksia ja uusia malleja. Minkälainen maksukuitti tulee, jos sote kaatuu?
Kuopiossa sairaanhoito on pätevää, ammattimaista ja huippuosaamista. Perusturvan ja terveyden osalta tehty päätöksiä, jossa jokainen kunnan asiakas on asemastaan tai tuloistaan riippumatta saava hyvää hoitoa ja huolenpitoa. Ketään ei jätetä ilman hoitoa.
Nyt eletään historiallista ja poikkeuksellista odotusten aikaa.  Meneekö sote -ja maakuntauudistus maaliin? Saavatko virkamiehet jatkaa työtään kansalaisten terveyspalveluiden parantamiseksi näillä perusteilla?  Vai kaatuuko hallitus? Maksu näistä jää joka tapauksessa veronmaksajille.
Tanja Airaksinen
Perusturva –ja terveyslautakunnan jäsen
varavaltuutettu (sd)
Kuopio


AKTIIVIMALLI  kyykyttää ja syrjii

Loistavasti on kritisoinut eräs kokoomuslainen oman puolueensa politiikkaa Kuopiossa aktiivimallista ja hyvä niin. Aktiivimalli on huono, sen hän myöntää.
Tyyppi kuitenkin väitti Savon Sanomille taannoin, ettei moitteita ole fb-kirjoituksesta tullut. Mutta on tullut. Paljonkin.  Kirjoituksessa ilmaisusta ”oletti tulevan demareilta” tulee mieleen taskuvaras perisalaisella torilla, joka kiinnittääkseen huomion pois itsestään huutaa ” katsokaa varas”.
Mutta totuus on olemassa, eikä totuus pala tulessakaan. Työttömyysluvut saadaan tilastoissa näyttämään hyvälle tämän aktiivilain myötä. Vai olisiko sattumaa, että aktiivimallin työtuntiraja on sama, kuin työlliseksi laskettaessa?
Ulkomaankauppa –ja kehitysministeri Kai Mykkäsen ( kok.) mukaan 18 tunnin palkaton työkokeilu lasketaan työllistymiseksi ( A-studio 3.1.2018) Nyt nähtäväksi jää, paukutellaanko henkseleitä torilla kokoomuksen teltalla vaalien alla, että työttömyysluvut on saatu laskemaan, vaikkakin se on tehty valheellisesti ja ihmisarvoja loukkaavasti? Vai kuullaanko totuus?
Tämä aktiivimalli siis kaunistaa tilastoja. Hallitus kaavailee tällä hetkellä jo toista mallia ja lisää sanktioita ja byrokratiaa työttömien päänvaivaksi ja kyykyttämiseksi. Taisi tulla kirjoitukselle kannatusta. Mutta ollaanpa tarkkoja, kannatetaanko samalla epäsuorasti kokoomuksen ja hallituksen tulevaa eriarvoistavaa politiikkaa?
Kannatetaanko siis politiikkaa, mikä on yhtä kuin: ki-ky, lomarahojen leikkaus, harmaata taloutta tukeva hallintarekisterilaki, diabeetikoiden lääkekorvausten aleneminen, vammaistuen ja eläkeläisten hoitotuen aleneminen, koulutusleikkaukset, sote-sopat, eläinsuojeluasiamiehen lakkautus, tuulivoimatukien pienennys eli vihreiden arvojen poistaminen ja allekirjoittamatta jätetty YK:n ydinasekieltosopimus?

  Inkluusio ja resurssien puute   Mediassa ja eri opettajien foorumeilla   puhutaan jatkuvasti oppilashuollon puutteista ja yhä huonommi...