sunnuntai 28. elokuuta 2022

 

 

Työllisyys

Työllisyys on keino tasapainottaa julkista taloutta. Osatyökykyisten työllistämiskeinoja tulee lisätä kunnissa ja sosiaalipoliittista ulottuvuutta tulee lisätä näissä keskusteluissa työllisyyspolitiikan osalla.

Työllisyyteen tarvitaan kipeästi ja nopeasti keinoja, mutta kokonaisuus on huono naapurimaahan verrattuna.

Missä asemassa tällä hetkellä ollaan? Meillä on korkea velkasuhde, heikoin ja alijäämäisin talous, matalin työllisyysaste, vanhin väestö ja heikko maahanmuutto ja ennätysmäärä syrjäytyneitä nuoria.

Meillä on  mahdollisuuksia myös kunnalla tehdä toimenpiteitä, joilla olisi saadaan työtä ja toimeentuloa tuhansiin kotitaloksiin ja samalla vahvistaa kunnan taloutta.

Pitää jaksaa tehdä pitkäjänteistä politiikkaa, mutta mistä ihmeestä voimme leikata koronan jälkeisessä elämässä, vaikka koronhan ei niinkään ole syy kaikkeen talouden osalta kriisin joutuneissa, vaan väestön ikääntyminen. Palkkojen alentaminen pyrkimyksellä purkaa työehtosopimusten yleissitovuutta ja pelkästään paikallisen sopimisen lisääminen eivät luo yhtään uutta työpaikkaa. Uusia työpaikkoja ei myöskään luoda työttömyyden tukia leikkaamalla.

Aidosti vaikuttavia toimenpiteitä on työllisyys ja soteuudistus ja työperäinen maahanmuutto.  Nyt ei todellakaan ole aika elvyttää, vaan kannustetaan riskinottoon ja yrittäjyyteen myös meidän nuoret. Kuopio antaa tähän mitä parhaat puitteet, niin maa-ja metsätalouden kannalta, kuin turismin ja nykyteknolgian osalta.

Työllisyyden kuntakokeilu siirtää työvoimapalveluja kuntapainotteisiksi. Jatkossa tulee lisätä kuntien aktiivisuutta työmarkkinoilla. Työllisyyden lisäämiseksi tämä tarkoittaa tiivistä yhteistyötä kunnan ja eri tason koulutusorganisaatioiden sekä työelämän välillä. Oppivelvollisuuden jatkuminen takaa mahdollisuuden kaikille nuorille toisen asteen koulutukseen. Kuntien on panostettava opintojen ohjaukseen ja tukeen sekä työssäoppimispaikkojen varmistamiseen, sillä osa ihmisistä on jäänyt tuen ulkopuolelle. Työttömien ja työvoiman tarpeen kohtaamisen ongelmaa tulee poistaa aktiivisella arjen perustaitojen vahvistamisella ja ammatillisella täydennyskoulutuksella. Tähän uusi kuntakokeilukin painottuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

  Inkluusio ja resurssien puute   Mediassa ja eri opettajien foorumeilla   puhutaan jatkuvasti oppilashuollon puutteista ja yhä huonommi...