tiistai 3. tammikuuta 2017

vuosi 2017



Struktuuria ja kulttuuria kuntalaisille 2017.
Sauli Niinistön puheessa uutta vuotta varjostaa monet ikävät asiat. Elämme varjojen maassa ja varmaan vaarojenkin aikaa.
Sivistys ja kulttuuritarjonta ja sen monipuolisuus ovat merkittävä kaupunkien vetovoimatekijä. Näyttelyt, tapahtumat, päiväkodit, koulut, museot, musiikkitapahtumat, konsertit, teatterit ja kirjasto ovat sivistyneen kunnan peruspilareita.
Sivistys käsitetään usein ominaisuutena, joka opitaan perheestä käsin jo pienenä. Perheet käyvät teattereissa ja konserteissa ja kuluttavat ahkeraan kirjaston kirjoja. Näiden perheiden lapset ja nuoret koetaan lukeneiksi, suvaitsevaisiksi ja hyvien tapojen yksilöiksi, jotka omaavat laajan kriittisen ajattelutavan. He pärjäävät koulussa ja myös opinnoissaan.
Median risti-aallokossa valtion talouden puhutaan olevan heikkoa ja vakaata ja nousussa, kaikkea samaan aikaan.  Samaa kuullaan kunnantaloudesta. Tehdään säästöjä ja leikkauksia, siltikin heikolle näyttää. Toisaalta hehkutellaan olevan myös ylijäämää.
 Merkittävä osa kunnantaloudesta on ollut sosiaali- –ja terveyspalveluja. Tämä kokonaisuus sote-palvelut on nyt muuttumassa. Palvelukokonaisuus muuttuu vuoden 2019 alussa.  Mitä käy sivistyksen kehitykselle? Lakisääteisesti kunnat tuottavat sivistystä ja ylläpitävät sitä. Kaupungin ydintoiminta,  palvelukokonaisuus on uusien haasteiden edessä. Kuinka se vaikuttaa varhaiskasvatukseen, opetukseen ja kulttuuriin?
 Kuntien toimintaan tulee siis muutoksia.
 Tulevaisuudessa, muutoksen jälkeen kaupungin lapsiperheille suunnatut hyvät sivistyspalvelut ovat suuressa roolissa ja tätä kokonaisuutta kunnissa tulee kehittää. Toivottavaa olisi, että lapsiperhepalvelut nousevat etusijalle, lisäämään vetovoimaisuutta ja tekemän kunnista elinvoimaisia.
Sivistynyt kansakunta on kautta aikojen luonut turvallista poliittista vakautta.  Näin on myös sivistykseen panostavan kunnan tulevaisuus. Se on turvallinen. Siitä ei liene erimielisyyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

  Inkluusio ja resurssien puute   Mediassa ja eri opettajien foorumeilla   puhutaan jatkuvasti oppilashuollon puutteista ja yhä huonommi...