sunnuntai 10. tammikuuta 2021

 

Asiakasmaksulaki uudistuu: miljoonan suomalaisen maksut alenevat 


    Hallitus on antanut esityksensä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista.  Marinin hallituksella johdolla tehdään inhimillisiä päätöksiä, joilla edistetään ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Terveys on jokaisen oikeus, riippumatta siitä kuinka paksu lompakko on.  Suomalainen terveydenhoito on yksi maailman parhaista ja se on toteutettu laajalti julkisen sektorin toimesta. On tärkeää, että se on kohtuuhintaista asiakkaille.  Yhteensä maksut alenevat noin miljoonalla suomalaisella. 

 

  Maksuttomuutta laajennetaan: Uusia maksuttomia palveluja olisivat esimerkiksi hoitajavastaanotot perusterveydenhuollossa, alle 18-vuotiaiden poliklinikkakäynnit, sekä eräisiin tartuntatauteihin hoitoon liittyvät asiat, kuten HIV:n ehkäisyyn tarkoitettu lääkitys. 

 

 Maksukatto säilyy 683 eurossa, mutta maksukaton alle tulee uusia palveluita: Uudistuksen myötä maksukattoon laskettaisiin mukaan myös suun terveydenhuollon käynti- ja toimenpidemaksut, tilapäisen kotisairaanhoidon ja kotisairaalan maksut, terapioista perityt maksut sekä toimeentulotuella maksetut maksut. 

        Maksukaton uudistamisen tavoitteena on, että asiakasmaksut eivät ole sosiaali -ja                                    terveyspalveluiden saamisen esteenä. 

 

  Asiakasmaksulakiin lisättäisiin säännökset pitkäaikaisten asumispalvelujen asiakasmaksuista. Maksut määräytyisivät yhdenmukaisin perustein kotiin annettavissa palveluissa ja palveluasuntoon annettavissa palveluissa. Pitkäaikaisen tehostetun palveluasumisen maksuista säädettäisiin puolestaan pitkälti vastaavasti kuin pitkäaikaisen laitoshoidon maksuista. Tällä tavoin intensiivisen hoidon ja huolenpidon tarpeessa olevien asiakkaiden maksut perittäisiin mahdollisimman yhdenmukaisin perustein. Tämä on merkittävä parannus, sillä palveluasumista ei tällä hetkellä säädellä asiakasmaksulaissa. 

        Laki parantaa vähävaraisempien asemaa terveydenhuollon palveluiden asiakkaina. Vahvistamme            terveydenhuollon palveluiden luonnetta universaalina palveluna, joka on kaikkien kansalaisten                käytössä varallisuudesta riippumatta. 

 

Asiakasmaksulain uudistus on osa muutosta kohti reilumpaa, tasa-arvoisempaa ja inhimillisempää Suomea. Osa muutosta, jolle suomalaiset antoivat tukensa keväällä 2019. 

 

 Asiakasmaksulain muutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.7.2021. Maksukattoa koskevat uudistukset tulisivat voimaan vuoden 2022 alusta, sillä maksukaton kertyminen on sidottu kalenterivuoteen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

  Inkluusio ja resurssien puute   Mediassa ja eri opettajien foorumeilla   puhutaan jatkuvasti oppilashuollon puutteista ja yhä huonommi...