sunnuntai 10. tammikuuta 2021

 

"Yhdeksän vuotta ohi ! "huudahdus on historiaa

Peruskoulun päättävät nuoret ovat usein vielä murrosiässä ja askeleet aikuisuuteen ovat hataralla maaperällä. Usein kuulee yhdeksäsluokkalaisten jo puhuvan siitä, kuinka kohta ei tarvitse enää opiskella ja peruskoulu on pakkopullaa. Näin varmasti on ja väsymyksen merkkejä alkaa tulla juuri ennen toiselle asteelle siirtymistä. Liian usein nuorille saadaan mielenterveyspalveluja ja kuraattorin tai sosiaalitoimen tukea lähempänä yhdeksättä luokkaa. Osa heistä on vasta täyttänyt 16 vuotta. Elämäntilanteen vuoksi nämä nuoret eivät ole kypsiä päättämään omista jatko-opinnoistaan tai eivät kykene omien huolien vuoksi näkemään realistisesti tulevaisuutta ja omia vahvuuksiaan. He tarvitsevat tähän aikuisen tukea.

Uusi oppivelvollisuuslaki koskee peruskoulun päättäneitä oppilaita ja opetuksen ja koulutuksen järjestäjälle tulee uusia oppilaan ohjaus ja valvontavastuita, joilla varmistetaan nuoren saamaa tukea koulutukseen hakeutumisessa. Erityisesti mahdollisissa keskeyttämistilanteissa. Usein opintonsa keskeyttäneen nuoren taustalla on murrosiän loppuvaiheessa alkaneet sosiaaliset, mielenterveys, tai päihdeongelmat. Näitä ongelmia ei saada nykyään ratkaistua yläkoulun loppuun mennessä. Hoidon ja tuen tulee jatkua saumattomasti nivelvaiheessa.

Taloudellisesta näkökulmasta katsottuna monessa perheessä on talous tiukalla ja jatko-opintoihin on tarvittu suuria summia rahaa.  Uusi oppivelvollisuus takaa maksuttomuuden toisen asteen koulutuksessa. Ammatillinen tutkinto tai lukiokoulutus ja sen päätteeksi suoritettava ylioppilastutkinto olisivat jatkossa täysin maksuttomia sen kalenterivuoden loppuun saakka, kun nuori täyttää 20 vuotta. Opetuksessa tarvittavat oppimateriaalit sekä työvälineet ja yli seitsemän kilometrin koulumatkat on myös esitetty ilmaiseksi. 

Uudistuksella nostetaan koulutus- ja osaamistasoa ja varmistetaan jokaiselle nuorelle mahdollisuus toisen asteen tutkinnon suorittamiseen. Toisen asteen tutkinnon suorittaminen edistää henkilön työllistymistä ja yhteiskuntaan osallistumista. Työelämän osaamisvaatimukset ovat muuttuneet ja nyt on oikea aika tälle uudistukselle. Teknologian kehitys on yksi muutos tämän päivän työn luonteessa.

Koulutus ja työ kulkevat käsi kädessä ja ovat yhteiskunnan kivijalka.  Sivistyneessä ja hyvin työllistetyssä kunnassa on myös turvallista asua. Sivistynyt kunta on turvallinen,  ja lisää kaupunkilaisten hyvinvointia monella eri tavalla.

Oppivelvollisuuslaki ja siihen liittyvät muut muutokset on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.8.2021. Ensimmäiset laajentuneen oppivelvollisuuden piiriin tulevat nuoret ovat syntyneet 2006.

Onnittelut pitkäjänteiselle koulutuspolitiikalle, joka vastaa nykypäivän haasteisiin ja turvaa nuorten työllistymismahdollisuuksia. Olkaamme kaikki ylpeitä tästä muutoksesta. On jopa kansallinen ylpeydenaihe, kun kaikilla suomalaisilla nuorilla on omasta sosioekonomisesta taustaan riippumatta mahdollisuus jatko-opintoihin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

  Inkluusio ja resurssien puute   Mediassa ja eri opettajien foorumeilla   puhutaan jatkuvasti oppilashuollon puutteista ja yhä huonommi...