sunnuntai 10. tammikuuta 2021

 

Saaristokaupungin arvokas liiketontti 

 

Lähes olemattomat lähipalvelut puhuttavat jatkuvasti saaristokaupunkilaisia Kuopiossa. Alueen valmistuttua vuonna 2020 asukkaita on arvioitu olevan 14 000. Kaupunginosassa on yksi kauppa, parturi-kampaamoita ja yksityinen lääkäriasema.  Mm. nuorisotiloja, asukastupaa, kirjastoa, kuntosalia, R-kioskia, postia, kahvilaa, ravintolaa, kukkakauppaa ja apteekkia kaivataan. Nykyisellään Saaristokaupunki on nukkumalähiö ilman arkipäivään vaadittavia palveluja. 

Lapsiperhevaltaisen kaupunginosan väestörakenne monipuolistuu nopeasti. Lapset kasvavat teineiksi ja ikääntyvien osuus lisääntyy myös maaltamuuton seurauksena. Nuorten huonovointisuus on koko kaupungin huolenaihe ja tilanne huolestuttava. Nuoret kaipaavat järjestettyä ja valvottua toimintaa eri puolille kaupunkia. Nuoria , eikä ikäihmisille kohdennettuja palveluja saa unohtaa palveluja suunniteltaessa.  

Palveluiden tulee tukea kaiken ikäisten terveyttä ja hyvinvointia. Lähipalvelut saavat ihmiset liikkumaan ja tarve autoiluun vähenee. Yhteisöllisyys edistää hyvinvointia, kun eri-ikäiset kohtaavat palvelujen äärellä. Ekologisesti ajatellen ja vähintäänkin ilmastoteko on kävellä tai pyöräillä palveluiden äärelle omassa lähiössään. Nyt palveluihin on mentävä autolla Petoselle, Haapaniemelle tai jopa keskustaan.   

Nuorisotila toteutunee Kuikkalammen päiväkodin yhteydessä. Kahvila ja ravintola toteutuvat, jos rakennushanke Kanavaharjunkadulla etenee; rakennus- ja kiinteistöalan yritys NCC vastasi ainoana Kuopion kaupungin tontinluovutuskilpailuun ja tarjoutuu rakentamaan 500 m2 liiketilaa ja 2000 m2 asuntoja kaupungin vuokratontille.  

Kyseiselle Kanavaharjun tontille on saaristokaupunkilaisilla vireillä kuntalaisaloite kaiken ikäisiä palvelevasta monitoimitilasta (Nuorille tilaa Saaristokaupungissa). Vaikka painotus on ollut nuorissa, on kaikenikäisten hyvinvointi ja yhteisöllisyys ollut tavoitteena. Aloitteella on huomattava painoarvo, kun sen on allekirjoittanut jo yli 500 kuopiolaista. Kuntalaisaloitteen näkökulmasta kaupungin ja NCC:n hanke on tervetullut ja oikeansuuntainen.  

Kanavaharjun tontin ollessa viimeinen kaupunginosan keskeinen liike- ja yleisten tilojen tontti, (asemakaavamerkintä ALY, asuin-, liike- ja toimistorakennusten sekä yleisten rakennusten korttelialue), sen käyttö on harkittava tarkoin ja rakennusoikeus käytettävä tehokkaasti lähipalveluja tarjoaviksi tiloiksi. Liike- ja yleisten tilojen osuuden on oltava hupenevan tonttityypin kyseessä ollen huomattavasti enemmän kuin 500 m2. Asuintonteista sen sijaan ei tule Saaristokaupungissa pulaa.  

NCC:llä on sopimus ainoastaan kahvila- ja ravintolayrittäjien kanssa. Ei tiedetä, mitä muuta palvelua liiketiloissa tullaan tarjoamaan. Ennen tontin luovuttamista kehitysyhtiölle, on saatava vakuudet siitä, että palvelutarjonta tulee olemaan kaupunkilaisten tarvitsemia lähipalveluita.   

Tontin luovutus menee kaupunkirakennelautakunnan käsittelyyn. Voisiko lautakunta vaatia tarkennuksia liiketilojen käyttötarkoituksesta? Sekä nostaa keskustelua suurempaa liike- ja yleisten tilojen osuutta koskien. Tiukasta rahatilanteesta huolimatta kaupunki kasvaa ja on varattava tiloja mm. asukastupia varten. 

 

Kuntalaisaloitteen Nuorille tilaa saaristokaupungissa vastuuhenkilöt

Esko Koistinen,  eläkkeellä oleva geologian erikoistutkija

Tanja Airaksinen,  erityisopettaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

  Inkluusio ja resurssien puute   Mediassa ja eri opettajien foorumeilla   puhutaan jatkuvasti oppilashuollon puutteista ja yhä huonommi...