sunnuntai 10. tammikuuta 2021

 

Lisätalousarviolla panostetaan ihmisten hyvinvointiin, toimiviin palveluihin ja vahvistetaan kasvun edellytyksiä

 

 Marinin (sd) hallitus esitteli lisätalousarvion. Lisätalousarvion kokoluokka on historiallisen suuri, ja se sisältää useita mittavia kokonaisuuksia. Sosialidemokraattien mielestä nyt on tärkeää vahvistaa kestävän kasvun edellytyksiä, sekä panostaa ihmisten hyvinvointiin ja toimiviin palveluihin. Avustusta annetaan muun muassa sairaanhoitopiireille koronavirustilanteen aiheuttamaan kustannusten kompensointiin.  Sen tarkoituksena on turvata ihmisten peruspalvelut ja auttaa poikkeustilanteesta johtuvia kuntien talouden haasteita. Nyt on tärkeää välttää viime laman virheet, jotka olivat inhimillisesti ja taloudellisesti kalliita.

 

Lasten ja nuorten hyvinvointipakettiin kohdistetaan jopa yli 300 milj. euroa. Esitykseen sisältyy laaja-alainen hyvinvointipaketti. Lisärahaa kohdennetaan lasten/nuorten - ja perheiden tukemiseen, harrastusmahdollisuuksia lisäävän Suomen mallin pilotointiin, opintojen tukemiseen ja nuorisotyöhön.  Syrjäytymisvaarassa oleville nuorille tarjotaan koulutuksia ja palveluja, jotka tukevat heidän polkuaan kohti tutkintoa tai työpaikkaa. Tässä esityksessä olisi toivottavaa korvamerkityt rahat ja avustukset. Yleisavustuksena kunnille suunnatut rahat eivät muutoin päädy aina oikeaan ja kipeimpään paikkaan. Tai eivät päädy pitkällä tähtäimellä hyvinvointia lisääviin kohteisiin.

Lasten ja nuorten sekä ikäihmisten hyvinvointia edistävät päätökset ja kohdennetut tukipaketit ovat koronakriisin jälkeisessä ajassa erittäin tarpeellisia.

 

Uskon, että erityisesti juuri nyt kannattaa myös panostaa koulutukseen ja osaamiseen. Lisätalousarviossa resursseja on lisätty kaikille koulutusasteille. Investoimalla koulutukseen ja osaamiseen luomme edellytyksiä tulevalle hyvinvoinnille. Korkeakoulujen aloituspaikkojen lisääminen on tervetullut kädenojennus tänä keväänä poikkeusjärjestelyiden keskellä valmistautuneille nuorille.

 

Ikäihmisten palveluihin esitetään 60 milj. lisärahoitusta. Sen tarkoituksena on edistää ikäihmisten hyvinvointia ja palveluiden oikea-aikaisuutta ja riittävyyttä. Myös omaishoitoperheitä ja omaishoitajia on luvattu tukea. On todella tärkeää huolehtia meidän vanhuksista ja heikoimmassa asemassa olevista ihmisistä.

Hyvin merkittäviä panostuksia tehdään myös infraan. Yli miljardin euron satsaus kaupunkien järkevään kasvuun ja kestävään liikenteeseen, pitää sisällään tukea asuntorakentamisen ja liikenneinvestoinnit. Joukkoliikenteen tukemiseen ehdotetaan 100 milj. euroa.

Ilmastopolitiikassa Sosialidemokraatit ovat sitoutuneet, niin että hallituksen taloutta elvyttävät toimet valitaan tekemään Suomesta maailman ensimmäinen hiilineutraalin valtio. Nämä toimet ovat linjassa valtioneuvoston, valtiosihteeri Martti Hetemäen ja ekonomistiryhmän Vihriälän suositusten kanssa.

Oppositiolta toivotaan nyt sitoutumista samoihin tavoitteisiin. Opposition kommentit ovat heiluneet suuntaan jos toiseen. Ensimmäisellä viikolla on vaadittu satojen miljoonien eurojen edestä menolisäyksiä, ja seuraavalla viikolla niitä on paheksuttu. Lisätalousarvion päätökset ovat osa pitkäjänteistä politiikkaa, jonka tarkoituksena on pitää huolta ihmisten hyvinvoinnista.

 

 Toimia on tehtävä, jotta huomenna olisi paremmin, kuin tänään. Koronakriisin kustannukset eivät saa kaatua tulevaisuudessa kaikkein heikoimmassa asemassa olevien kuopiolaisten maksettavaksi.

Peruspalvelujen vahvistamisella vaikeassa kuntatalouden tilanteessa on suuri merkitys ihmisten hyvinvoinnille. Vaikka kuntapaketti on mittava, on tuen riittävyyttä tarkasteltava uudelleen myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

  Inkluusio ja resurssien puute   Mediassa ja eri opettajien foorumeilla   puhutaan jatkuvasti oppilashuollon puutteista ja yhä huonommi...