sunnuntai 10. tammikuuta 2021

 

Miten rahat käytetään

 

Koronasta huolimatta hallitus on onnistunut paremmin kuin koskaan. Tänä vuonna tapa tehdä budjettia on kehittynyt ja nyy hallitus on ottanut askeleet tasa-arvoisen budjettiesityksen tekoon. Tämä tuli selväksi valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa. Pitkään on sukupuolten kannalta tasa-arvoista ja merkittävää toimintaa yritetty kerätä yhdeksi kokonaisuudeksi. Mm. sosiaaliturvauudistus, lapsistrategia, ihmisoikeustoimintaohjelma, ihmiskaupan vastainen ohjelma, vanhuspalvelulain uudistaminen, oppivelvollisuuden pidentäminen ja työmarkkinoiden kehittäminen. Marinin hallituksen toiminta pohjautuu tietopohjiin, jolla vahvistetaan päätöksen tekoa ja varsinkin sen läpinäkyvyyttä. Näin toivoisin myös Kuopion valtuuston ja päättäjien tekevän. Budjetttipäätökset koskettavat meitä kaikkia jotenkin.

 On merkitystä ketä kaupungin valtuustossa istuu ja millaiset ihmiset. Päätöksiä pitää tehdä itselle tutusta näkökulmasta sekä omien elämäntilanteiden näkökulmasta ja kokemuksista. Kuka voi osallistua politiikkaan? 

Oma kokemus vaikuttaa vahvasti siihen mihin suuntaan haluisi päätöksiä viedä ja että äänestäjien mielipiteen suuntaan on pyrittävä.  Mutta ei kuitenkaan päätöksentekoa voi tehdä yksin omien tuntemusten tai erilaisten kokemusten perusteella. Enemmän pitäisi puhua yhteisten rahojen käyttämisestä. Mutta mielestäni pelkkä puhe ei riitä. Tarvitaan tekoja.

Päätöksen teon, tulee aina perustua tietopohjaisiin tilastoihin ja vaikutusarviointeihin perustuvaan ajatteluun. Niiden avulla on sitten mahdollista parantaa päätösten läpinäkyvyyttä kuntalaisille. Ja saattaa päätökseen johtaneet syyt kuntalaisten tietoon, koska äänestäjillä on oikeus tietää, mihin päätökset Kuopiossa perustuvat.

Miksi kouluja lakkautetaan Juankoskelta ja keskustasta, tai miksi Maaningalta loppuu terveyspalvelut? Mikä on Karttulan tulevaisuus? Miksi Hatsalan koulu ei löydä uutta paikkaa, eikä Uusi Hatsala-hanke etene? Miksi rakennetaan toisaalla ja, toiseen kohtaan ei rakenneta? Miten rahaa löytyy johonkin kohteeseen, ja sitten se viedään toisaalta pois? Mihin perustuu tonttivuokran nousu? Mihin valtionavustukset jaetaan? Tietääkö äänestäjät näille päätöksille perusteluja?

Tulevaisuudessa olisi kaikkien etu, jos kuntalaisille saadaan tietoa jo päätöksenteon valmisteluvaiheessa. Se pitää saada näkyvämmäksi kuntalaisille. Pitää myös kehittää mahdollisuuksia kuntalaisten osallistua eri kanavien kautta tuleviin päätöksiin nimenomaan valmisteluvaiheessa. Näin luottamus kasvaa äänestäjien ja päättäjien keskuudessa ja pääsemme kohti tasa-arvoista ja ketään syrjimätöntä yhteistä Kuopiota rakentamaan. Kuopioo, jossa jokaisen äänellä on merkitys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

  Inkluusio ja resurssien puute   Mediassa ja eri opettajien foorumeilla   puhutaan jatkuvasti oppilashuollon puutteista ja yhä huonommi...