sunnuntai 10. tammikuuta 2021

 Valkoposkihanhikantaa vähennettävä


Savo-Karjalan SDP vaatii toimia valkoposkihanhikannan pienentämiseksi. Pohjois-Karjalassa valkoposkihanhet ovat aiheuttaneet merkittävää tuhoa tänä keväänä ja satovahinkokorvaukset viljelijöille kasvavat miljooniin. Tilanne on paikallisille ruuantuottajille jo erittäin haasteellinen eikä helpotusta ole näkyvissä. Hallinnolliset ja poliittiset ratkaisut eivät ole tulleet riittävästä esille ongelman ratkaisemiseksi, vaikka poliittinen tahtotila on selkeä.

Erilaisten häirintävälineiden ei ole koettu olevan riittäviä tehokeinoja, joilla voitaisiin estää valkoposkihanhien aiheuttamien tuhojen syntyminen. Kannan selkeä pienentäminen on tältä osin ilmeisen tarpeen. Kantojen on tutkittu kasvavan 10 % vuosivauhtia. Tämä tarkoittaa, että vuosi vuodelta tuhot ja satokorvaukset kasvavat. Tämä ei ole kestävä kehityksen suunta.
 
Savo-Karjalan SDP esittää, että valtion on nostettava suojametsästykseen myönnettävien lupien määrä tai esitettävä muita toimenpiteitä kannan vähentämiseksi, jotta valkoposkihanhikanta ei kuormita viljelijöitä. Virossa on EU-maista sallittu valkoposkihanhen suojametsästys, joten Suomessakin tämä voisi olla mahdollista.

Savo-Karjalan SDP:n mielestä viljelijöiden vahingot tulee korvata täysimääräisesti ja valkoposkihanhikantaa rajata huomattavasti. Lisäksi esitämme kysymyksen ympäristöministeri Krista Mikkoselle sekä maan hallitukselle; millaisiin toimiin hallitus ryhtyy, etteivät tulevien vuosien satovahingot olisi nykyistä tasoa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

  Inkluusio ja resurssien puute   Mediassa ja eri opettajien foorumeilla   puhutaan jatkuvasti oppilashuollon puutteista ja yhä huonommi...